Fail

Fail

Acetylen och öppen eld

MarinbasenPosted by Dart 2010-06-01 21:22:58
En lätt uppdatering i mitt liv som lokal bysmed. Eldprovet i lödning är genomfört. Det bestod av ett 22mm kopparrör som skulle bockas fem gånger, få två anslutningar pålödda och sedan monteras i en provtryckningsanläggning där det stackars röret skulle få uppleva 100 bar. Detta gjordes parvis och återigen dominerade klassens dreamteam, det vill säga jag och Björne. ^^ Efter fem fina bockningar skulle anslutningarna lödas dit med silverlod. Glöm nu för fan inte att hänga dit muttern på röret innan ni löder sa Roffe, som är vår lärare. Hahaha, självklart inte garvade vi och glömde givetvis muttern. Fan. Smälta av anslutningen och putsa upp röret igen, dit med ny anslutning och precis innan vi skulle löda dit den såg vi att vi återigen glömt muttern...starkt jobbat. Löda löda och montera röret. Pumpa upp tryck och höll det? Oh yes, inte en fuktfläck någonstans. King! Bra jobbat grabbar, nu kan ni såga upp lite i böjarna och borra ett gäng hål som ni sedan ska reparera. Sagt och gjort, vårat vackra kopparrör såg nu ut som kraschat flygplan. Upp i anläggningen igen och skicka på 100 bar och återigen inte en enda läcka. Helt otroligt. Vi var tämligen säkra på att det skulle se ut som ett vattenland!

Lödningen är avklarad och svetsveckan är inledd. Vi börjar med att gasskära, vilket är galet fränt. Elden sprutar rätt ner i pjucksen och med lite oflax svider det till i hålfoten och man börjar ofrivilligt att dansa, men det är fränt. Fick ett actionfoto på Björne som cuttar stål för glatta livet!Eftermiddagen tillägnades TIG-svetsning. Lägga svetssträngar på rostfri plåt var tanken. Det började som söndertrampade maskar, gick vidare till vanliga maskar men nu börjar det ta sig som mordbrännaren sa. Varför finner man det barnsligt kul när saker brinner eller rentav smälter?

Blir ytterligare ett actionfoto på mig själv faktiskt. Tigar för kung och fosterland!  • Comments(1)//www.midgets.se/#post100

Elda stål!

MarinbasenPosted by Dart 2010-05-27 23:14:47
Tärningen är klar. Efter mycket filande och än mer putsande är den nu färdig för att, ja vad man nu har en tärning på platta till. Den har fått äran att utsmycka spisen hos mor och far. Vi hade en rätt livlös debatt om när och hur man har praktiskt nytta av att kunna fila en yta helt plan. Billigt sätt att trimma moppen men tror knappast att chiefen skulle joddla av lycka om man börjar plana topparna på huvudmaskin med en ansatsfil ^^
Filkursen avslutades med att leka med kemisk metall och att limma ihop fingertopparna med snabblim. Nu var det bara jag som lekte med snabblimmet men det är svårt att låta bli. Jag är helt fascinerad av det limmet och har en inre röst som säger åt mig att limma ihop pekfinger och tumme. Ibland när man är lite väl ivrig så får man ta fram ett rakblad och skära isär fingrarna medan man svär på att aldrig göra det igen...vilket man glömt nästa dag.

Nu är det skoj igen. Den här veckan har ägnats åt lödning och smide. Det blir genast mycket fränare när eld, smällar och stora hammare är med i leken. Acetylen är tufft och i kombination med oxygen blir det galet varmt, om man fjuttar på det dvs.
En övning bestod av att glödga kopparrör och banka till en kona på hälften av dem. Pussla ihop dem och löda ihop. Relativt lätt men svårt att få riktigt snyggt. Kul att se hur varma man kan få rören innan de smälter. Är man normal om det första man tänker på, när man ser ett glödande kopparrör, är att lägga det i fickan på liraren som står bredvid? Jag gör det ^^

Vi har smitt huggmejslar. Värma en bit fjäderstål, eller SS 141770, och sen banka apa på det. Klart tufft men vore roligare att göra ett svärd. Värmer gör man i en liten gasolugn som har en blåsande gubbe som logotyp. Nu är vi i full fart med att tillverka kofötter. Jag råkade tappa en glödande kofot på golvet idag med resultatet att färgen på stengolvet tog eld! Så där står man och glor på ett brinnande golv och funderar på hur man kan dölja det...ja, nu brann inte hela golvet men det blev ett vackert svart märke. Hoppsan! ^^

Kanske läge för att peta upp lite bilder? Imorgon om jag orkar.

  • Comments(1)//www.midgets.se/#post99

Tärningen är kastad!

MarinbasenPosted by Dart 2010-05-05 20:27:46
Hej Hej

Det är Onsdag och vädret är bra. Började dagen med att hämta grabbarna och köra ner till Karlskrona. Lufsade på bra utan diverse toalettproblem. Bra resa säger jag.

Gårdagen bestod av att ta en kub och fila ner den till en tärning med måtten 38x38x38 mm. Utgångsläget var ca 41x41x41...det låter inte mycket men prova att fila ner det. Det är inte roligt, faktum är att det är skittråkigt. Särskilt för mig som blir uttråkad efter 23 sekunder. Jag vet faktiskt inte hur jag ska kunna berätta det här på ett underhållande vis så jag nämner bara att jag har filat å filat å filat...och till sist även borrat och bankat för att få dit tärningens ögon. Jag är inte helt klar än. Själva putsningen och finliret är kvar men tog ett foto på min halvfärdiga tärning. Titta och njut!


Spännande värre!

  • Comments(1)//www.midgets.se/#post98

Attackavföring och filar

MarinbasenPosted by Dart 2010-05-03 20:42:04
God Afton.

Den här dagen började minst sagt intressant. Det hela utspelades enligt följande:

Klockan är 0745 och vi är i höger körfält och väntar på att det förbenade rödljuset ska slå om till grönt. Märkligt att det alltid är rött när man har bråttom. Har man inte bråttom är det lite hugget som stucket. Ibland är det grönt och ibland är det rött men när man har bråttom, då kan man ge sig apa på att det är rött. Mr Murphy!! Åter till dagens händelse...vi väntar på att få köra när herr Alex frågar om jag kan köra in till Max varpå jag frågar om han redan är hungrig. Svaret jag får går inte att misstolka. "Jag måste bajsa NU!!!" Ujj tänker jag och ser en otäck olycka framför mig och viftar genast igång blinkersen och ger järnet ut till vänsterfilen. Är det rött i den filen också? Det vet du syster! Alex blir klart otålig och nästan skriker vid det här laget. Grönt och Northstarmotorn varvar ilsket när den skickar iväg Cadillacen med samma kraft som en månraket. Vid Max flaxar Alex ut ur bilen och bankar på alla dörrar och rutor han kan hitta, han försöker att övertala en städare att släppa in honom men icke! Där kammade han noll och beger sig bortåt mot ett dike.

Alex är på väg mot diket som ska förfölja honom för resten av hans liv.


Haha, bilen står med aktern mot diket och i innerbackspegeln kan jag se hur endast hans huvud sticker upp. Uträttade han sina behov i ett dike i Karlskrona tidigt en Måndag morgon? Svar nej, han fegade ur. Klent värre! Vi beslutar oss för att bege oss mot Amiralen som ligger ett fossilkast bort. För den som undrar så är ett fossilkast ungefär lika långt som 1.5 stenkast. Klockan har nu hunnit bli 0755 och Alex står och hoppar vid ingången som ska öppnas exakt 0800. Stressad som inför en Christer-tenta tuggar han på sina gula naglar och försöker att spela oberörd medan vi sitter i bilen och skrattar käkarna ur led.

Alex, hysteriskt bajjenödig vid Amiralen!


Den bistra Securitas-vakten kommer och öppnar dörrarna och innan han hinner säga övervåld har Alex studsat iväg och försvunnit ur sikte. Minuterna tickar långsamt framåt och vi diskuterar ivrigt om herr Alex hann fram till muggen eller inte. Då dyker han upp, med ett leende som ett småbarn i en godisaffär. Dagen är räddad och vi kan återigen fortsätta vår färd mot Marinbasen. Bajsmannen har fått ett nytt ansikte!!

Vad hände på Marinbasen under dagen då? Jodu, tur att morgonens bravader finns för jösses vad trist det var idag. Vi fick varsin bit plattjärn, två filar, ett skjutmått och en vinkelhake. Uppgiften? Att fila plattjärnet rakt! Oh My God som familjerna i Extreme Home Make Over brukar säga. Fila fila fila, mäta, fila fila fila, mäta, fila fila fila, mäta, svära, fila fila fila och så vidare.... jag och Björne var måttligt roade av det här. Antagligen såg vi bägge två ut att dö av tristess. Faktum är att jag nästan somnar av att berätta det så vi lämnar det hädan. Det blir en av alla de dagar som aldrig kommer att stå med i lågstadiets historiebok.

Imorgon blir det mer fil...bläh

Tjena!

  • Comments(0)//www.midgets.se/#post97

U-båtar och galanta damer

MarinbasenPosted by Dart 2010-05-02 21:45:46
Back online!

Nu är första veckan på marinbasen över och det har varit en intressant tid kan man säga. Alltifrån skrika i kanoner till att gömma kolvar.

Måndag morgon och jag eldar igång Cadillacen och beger mig in mot staden för att hämta upp Henkrik, Alex, Björne, Per-Enis och Nille V6a innan vi rullar mot Kallekrona. Den här gången är vi ett flertal som väljer att pendla istället för att bo ner i Karlskrona. Faktum är att det var rätt trist att bo där.

Väl framme så blir vi uppdelade i de sedvanliga grupperna. Halva klassen ska ha elverkstad och andra halvan mekanisk verkstad. Jag och Björne teamar upp och ska dra en kolv på en gammal Scania-motor. Det går hur bra som helst. Bengt "Aoooo" Sjölund är våran instruktör som gärna drar ut på sina berättelser. Han är mycket noga med att vi ska använda handskar och skyddsglasögon...något en annan fuskar rätt mycket med. ^^ Innan vi ska sätta igång och skruva påpekar han att vi ska läsa instruktionerna. Javisst säger vi och har redan lyft av grenrör och insug...

Även om en annan är relativt van vid att skruva så lär man sig alltid nya saker. Veckans höjdpunkt var dock när jag visade Björne hur man läser tiondelar på ett skjutmått. Efter det skulle allting mätas :D

Här nedan har Björne fastnat i cylinder sex. Det tog ett par dagar men sedan lossnade han självmant.


Veckans mest pinsamma grej var efter att vi dragit fast topplocket. Det fattades en bult så vi tog helt enkelt och skruvade bort en från den andra toppen. En jättebra idé tyckte vi. Som väntat så noterade läraren att det fattades en skruv i andra toppen varpå vi sa: "nämen hoppsan, fast den toppen har vi inte rört så den skruven saknades säkert sen tidigare" Veckans nödlögn tänkte vi och var sjukt nöjda. Bara det att läraren höll upp en topplocksskruv och frågade vad det var för skruv....BUSTED!! Faaan, det var ruskigt pinsamt men blev en kul historia att berätta för sina framtida barnbarn.

Avslutar dagens blogg med ett dunderfoto på eder kära skribent!  • Comments(1)//www.midgets.se/#post96